Thursday, November 11, 2010

Buku Perubatan Islam Menangkis Kejahatan Makhluk Halus - Us. Sharhan Shafie

Penulis nafi buku punca pembunuhan

BESUT 10 Nov. - Penulis buku Perubatan Islam Menangkis Kejahatan Makhluk Halus terkejut apabila bukunya dikaitkan dengan kes seorang pemuda membunuh ibunya sendiri dalam kejadian di Felda Chini Timur 1, Pahang semalam.

Pengamal perubatan Islam, Sharhan Shafie yang kesal dengan dakwaan keluarga mangsa berkata, tiada unsur khurafat di dalam buku itu sehingga boleh mempengaruhi atau mendorong seseorang melakukan jenayah apatah lagi membunuh.

Malah katanya, dalam proses penulisan buku itu, beliau banyak membuat rujukan dengan tokoh agama termasuk mufti-mufti bagi memastikan buku yang ditulis itu tidak mengandungi perkara yang bercanggah dengan agama.

Menurutnya, tujuan utama beliau menulis buku itu ialah sebagai berdakwah selain menggalakkan umat Islam yang menghidap penyakit turut menggunakan al-Quran dan hadis sebagai rawatan dan tidak memilih kaedah yang menyesatkan.

"Cara terapi al-Quran ini mengelakkan umat Islam daripada menggunakan kaedah rawatan khurafat dan karut-marut serta tidak perlu menghabiskan banyak wang serta masa.

"Hari ini ramai yang mengamalkan perubatan yang mengunakan kaedah menurun dengan jin sebagai pendamping yang ternyata salah di sisi agama Islam," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

No comments:

Post a Comment